Žensko zdravlje

Tjelesna masa i rizik za rak dojke

Objavljeno 28.04.2014.

Yahoo News

Podaci prikupljeni od gotovo 29000 žena koje su prošle menopauzu ukazuju na vezu povećanja indeksa tjelesne mase i većeg rizika obolijevanja od raka dojke.
Tjelesna masa i rizik za rak dojke
 

Istraživači iz American Cancer Society naglašavaju kako je ukupni indeks tjelesne mase bio znatno bolji pokazatelj rizika za rak dojke nego prisutnost suvišnih masnih naslaga na samo nekim dijelovima tijela, primjerice oko struka.

Indeks tjelesne mase je omjer tjelesne mase izražene u kilogramima i kvadrata visine izražene u metrima.

Idealnim se smatra indeks tjelesne mase niži od 25.

Prema novim podacima prikupljanima gotovo 12 godina, ispitanice s indeksom tjelesne mase većim od 30 su imale dvostruko veći rizik za rak dojke u odnosu na ispitanice s indeksom tjelesne mase nižim od 25.

Stručni časopis Cancer Causes & Control dodaje kako je svako povećanje indeksa tjelesne mase za 1 bod moguće povezati s 4% većim rizikom obolijevanja od raka dojke.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(25)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.