Prehrana

Mesne prerađevine i zdravlje srca

Objavljeno 16.06.2014.

TIME

Istraživanje poljskih i švedskih znanstvenika je povezalo češću konzumaciju mesnih prerađevina s povećanjem rizika za zatajenje srca.
Mesne prerađevine i zdravlje srca
 

Istraživači sa sveučilišta u Varšavi i instituta Karolinska u Stockholmu su u razdoblju od gotovo 12 godina pratili prehranu i zdravlje 37035 muškaraca srednje životne dobi.

Nakon što su u obzir uzeli i ostale poznate faktore rizika, znanstvenici su izračunali kako su ispitanici koji su u prosjeku jeli najviše mesnih prerađevina imali 28% veći rizik za zatajenje srca.

Uz to, ta je skupina sudionika istraživanja imala prosječno dvostruko veći rizik za smrt zbog zatajenja srca.

Istraživači dobivene rezultate objašnjavaju pretjeranim unosom soli kod ljubitelja mesnih prerađevina.

Uz sol i dimljenje, mesnim prerađevinama se često dodaju i drugi kemijski spojevi koji mogu negativno utjecati na zdravlje srca.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.