Žensko zdravlje

Krvni test za rak dojke

Objavljeno 28.06.2014.

Yahoo News

Istraživači s University College London su identificirali molekularni "prekidač" koji je povezan s većim rizikom obolijevanja od raka dojke.
Krvni test za rak dojke
 

Njihovi nalazi se temelje na analizi DNK iz uzoraka krvi 119 ispitanica oboljelih od raka dojke i 122 zdrave žene iz kontrolne skupine.

Sve sudionice istraživanja su prošle menopauzu, a bile su praćene do 12 godina.

Znanstvenici vjeruju da će njihov rad dovesti do krvnog testa za rak dojke kojim će povećani rizik obolijevanja biti moguće utvrditi nekoliko godina prije dijagnoze.

Novootkriveni marker je povezan s genom BRCA1 koji je poznati faktor rizika za rak dojke, no pokazalo se kako je prisutan i kod pacijentica koje nisu imale opasne mutacije ovog gena.

Inačice gena BRCA1 i BRCA2 se nasljeđuju od roditelja te su odgovorne za 10% slučajeva raka dojke.

Procjenjuje se kako žene s nekim mutacijama BRCA1 gena imaju 85% izgleda da će oboljeti od raka dojke.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(24)
4.9 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.