Žensko zdravlje

Veza unosa alkohola i raka dojke

Objavljeno 29.10.2015.

HealthDay

Istraživanje španjolskih znanstvenika je povezalo svakodnevnu konzumaciju alkohola s većim rizikom obolijevanja od raka dojke.
Veza unosa alkohola i raka dojke
 

Podaci za oko 334000 žena u dobi od 35 do 70 godina su prikupljeni u 10 europskih zemalja.

Kako piše International Journal of Cancer, rizik obolijevanja od raka dojke se učetverostručuje sa svakom dnevno konzumiranom čašom piva ili vina.

Svako dodatno povećanje dnevne konzumacije alkohola je bilo povezano s dodatnim povećanjem rizika obolijevanja, a rizik je bio najveći kod ispitanica koje su sa svakodnevnim unosom alkohola počele još prije trudnoće.

Znanstvenici vjeruju kako se uočeno povećanje rizika obolijevanja temelji na mehanizmima koji nisu povezani s djelovanjem hormona.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.