Žensko zdravlje

Rizik povezan s trudnoćom nakon 40. godine

Objavljeno 19.02.2016.

HealthDay

Trudnoća nakon 40. godine je u novom istraživanju povezana s kasnijim 60%-tnim povećanjem rizika za moždani udar izazvan krvarenjem, objavili su američki znanstvenici.
Rizik povezan s trudnoćom nakon 40. godine
 

Rizik za hemoragijski moždani udar je bio najizraženiji 15-20 godina nakon trudnoće, sugeriraju podaci prikupljeni od oko 72000 žena u dobi od 50 do 79 godina.

U istraživanju nije otkriven mehanizam koji bi objasnio povećanje rizika za hemoragijski moždani udar kod žena koje su zatrudnjele nakon 40. godine.

Znanstvenici dodaju kako je uočeni rizik bio prisutan bez obzira na ostale čimbenike povezane s hemoragijskim moždanim udarom.

Ranije studije su povezale kasnije trudnoće s većim rizikom za gestacijski dijabetes i povišeni krvni tlak.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(33)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.