Prehrana

Studija o riziku za celijakaliju

Objavljeno 01.09.2016.

HealthDay

Istraživanje švedskih znanstvenika sugerira kako manji rizik za celijakaliju imaju osobe rođene zimi te osobe rođene u hladnijim područjima.
Studija o riziku za celijakaliju
 

Procjenjuje se kako celijakalija pogađa 1% populacije, a karakterizira je reakcija imunološkog sustava na gluten, protein prisutan u nekim žitaricama.

Kod tih osoba konzumacija hrane koja sadrži gluten može dovesti do oštećenja tankog crijeva i otežane apsorpcije hranjivih tvari.

Celijakalija je češća kod žena.

Novi nalazi se temelje na analizi podataka za gotovo 2 milijuna osoba rođenih u Švedskoj između 1991. i 2009. godine.

U prosjeku su djeca rođena u proljeće, ljeto ili jesen imala oko 10% veći rizik za celijakaliju nego djeca rođena zimi, objavili su istraživači sa sveučilišta u Umei.

Uz to, veći rizik za celijakaliju su imala djeca rođena u južnom, nešto toplijem dijelu Švedske.

Stručni časopis Archives of Disease in Childhood piše kako je dobivene rezultate moguće objasniti posljedicama manjka vitamina D kod trudnica tijekom razvoja imunološkog sustava fetusa.

Izloženost sunčevim zrakama je ključni izvor vitamina D.

Druga mogućnost je da na rizik za pojavu celijakalije utječu čimbenici poput trenutka uvođenja hrane s glutenom u prehranu male djece.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(13)
4.9 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.