Prehrana

Vitamin D u prevenciji multiple skleroze

Objavljeno 15.09.2017.

Express

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Neurology povezuje veću koncentraciju vitamina D u krvi sa smanjenjem rizika za multiplu sklerozu.
Vitamin D u prevenciji multiple skleroze
 

Novi nalazi pokazuju kako je svako povećanje koncentracije vitamina D u krvi za 50 nmol/l povezano s 39% manjim rizikom za multiplu sklerozu.

S druge strane, koncentracije vitamina D u krvi koje su manje od preporučenih su povezane s prosječno 43% većim rizikom obolijevanja od ove kronične upalne bolesti središnjeg živčanog sustava.

Vodeći izvori vitamina D su sunčeva svjetlost i riba bogata uljem.

Ranije studije su pokazale kako je rizik obolijevanja od multiple skleroze veći kod osoba koje žive u područjima udaljenijima od ekvatora, a koja su zbog toga manje izložena sunčevim zrakama.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(8)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.