Žensko zdravlje

Onečišćeni zrak i spontani pobačaj

Objavljeno 19.11.2017.

HealthDay

Izloženost onečišćenom zraku je povezana s povećanjem rizika za spontani pobačaj prije 18. tjedna trudnoće, sugerira istraživanje provedeno u SAD.
Onečišćeni zrak i spontani pobačaj
 

Prateći 501 trudnicu u saveznim državama Michigan i Texas, znanstvenici su kroničnu izloženost onečišćenom zraku povezali s više od 10% većim rizikom za spontani pobačaj.

Najveće povećanje rizika za spontani pobačaj (13%) je bilo prisutno kod ispitanica izloženih česticama onečišćenja promjera manjeg od 2,5 mikrometra.

Istraživači iz National Institutes of Health naglašavaju kako je povećanje rizika povezano s onečišćenim zrakom bilo neovisno o čimbenicima poput dobi trudnica, njihovog etničkog podrijetla, stupnja obrazovanja, prihoda ili tjelesne mase.

Dobivene rezultate je moguće objasniti posljedicama upalnih procesa i oksidativnog stresa do kojih dolazi zbog izloženosti onečišćenju, piše stručni časopis Fertility and Sterility.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(4)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.