Prehrana

Prehrana u zimskim mjesecima

Objavljeno 09.12.2017.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Kraći zimski dani, manjak sunčeve svjetlosti i povećane energetske potrebe organizma stvaraju poriv za povećanjem masnih naslaga i potiču nas da jedemo više i brže.
Prehrana u zimskim mjesecima
 

Čovjekov unutarnji sat zimi traži jaču hranu s više masti i ugljikohidrata, pa zimi dnevno unesemo i do 200 kalorija više, što uz manje kretanja i tjelesne aktivnosti rezultira povećanjem tjelesne mase.

Nadolazeći blagdani, dani povezani s kućom prepunom hrane, višestrukim punjenjem tanjura, većim količinama alkohola te zabavama i domjencima predstavljaju veliku kušnju, čak i za najdiscipliniranije od nas.

Blizina blagdanskog stola obično rezultira isprobavanjem svega ponuđenog i impulzivnim prejedanjem, koje naknadno rezultira osjećajem krivnje.

Nakon faze prejedanja slijedi faza u kojoj osjećamo tromost, težinu i nadutost, često udružene s osjećajem bezvoljnosti, samosažaljenja ili čak depresije.

Ne dopustite da Vas hrana spriječi da uživate u blagdanima:
-dodajte na svoj blagdanski stol svježe voće, povrće i jela od integralnih žitarica
-ograničite unos pržene i masne hrane
-ne preskačite doručak, najvažniji obrok u danu, jer se konzumiranjem doručka stimulira pokretljivost crijeva
-izbjegavajte prejedanje kasno navečer i odlazak na spavanje punog želuca
-nakon (pretjeranog) uživanja u blagdanskoj hrani potrebno je vratiti se uobičajenoj prehrani ili jesti laganu i lako probavljivu hranu.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(5)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.