Prehrana

Veza kolesterola i raka debelog crijeva

Objavljeno 29.01.2018.

NDTV

Prehrana s visokim udjelom kolesterola je u istraživanju američkih znanstvenika povezana s većim rizikom obolijevanja od raka debelog crijeva.
Veza kolesterola i raka debelog crijeva
 

Prema nalazima prikupljenima u eksperimentima na University of California, prehrana koja obiluje kolesterolom može rast tumora debelog crijeva ubrzati do 100 puta.

Slično povećanje brzine razvoja tumora je uočeno i kod životinja kojima su znanstvenici modificirali gene zadužene za regulaciju fosfolipida, primarnog tipa masti u staničnim membranama, što je stanice potaknulo da samostalno povećaju vlastitu proizvodnju kolesterola.

Paralelno s povećanjem prisutnosti kolesterola se povećavala i brzina diobe stanica tumora, naglašavaju istraživači.

Testiranja provedena na miševima su razotkrila i molekularni mehanizam koji bi mogao postati metom novih lijekova za rak debelog crijeva, piše stručni časopis Cell Stem Cell.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(6)
4.3 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.