Prehrana

Unos soli i fibrilacija atrija

Objavljeno 10.12.2018.

HealthDay

Prehrana s visokim udjelom soli može povećati rizik za fibrilaciju atrija, najčešći poremećaj srčanog ritma, objavio je stručni časopis Annals of Medicine.
Unos soli i fibrilacija atrija
 

Procjenjuje se kako se fibrilacija atrija javlja kod četvrtine osoba srednje životne dobi u Europi i SAD, a prema dostupnim podacima uzrokuje 20-30% svih moždanih udara.

Novi nalazi finskih sa sveučilišta u Ouluu su prikupljani 19 godina od 716 osoba koje su na početku promatranog razdoblja bile srednje životne dobi.

Konzumacija soli je bila neovisan čimbenik rizika za fibrilaciju atrija, bez obzira na dob, udio masnog tkiva u organizmu, krvni tlak ili eventualno pušenje.

Fibrilacija atrija je prisutna kod oko 7% osoba starijih od 65 godina.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.