Prehrana

Novi uvid u učinak mediteranske prehrane

Objavljeno 10.12.2018.

MedicalXpress

U 12-godišnjem istraživanju znanstvenika s Harvarda je pozitivan učinak mediteranske prehrane na zdravlje srca i krvnih žila objašnjen preko djelovanja 40 biomarkera.
Novi uvid u učinak mediteranske prehrane
 

Nalazi objavljeni u stručnom časopisu JAMA Network Open su mediteranski način prehrane povezali s prosječno 25% manjim rizikom za bolesti koje pogađaju kardiovaskularni sustav.

Smanjenje rizika za bolesti srca i moždani udar je dokazano praćenjem prisutnosti 40 biomarkera ranije povezanih s nizom čimbenika rizika za kardiovaskularne bolesti, posebno onih koji utječu na upalne procese, metabolizam glukoze i rezistenciju na inzulin.

Istraživači vjeruju kako će njihovi nalazi prikupljeni od oko 25000 ispitanika doprinijeti razvoju novih strategija primarne prevencije kardiovaskularnih bolesti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.