Žensko zdravlje

13. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice

Objavljeno 22.01.2019.

SVE za NJU

13. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice se obilježava do 27. siječnja s ciljem povećanja svijesti javnosti o važnosti borbe protiv raka vrata maternice.
13. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice
 

Prema zadnjim objavljenim podacima, u Hrvatskoj je 2015. godine rak vrata maternice otkriven u 280 žena, a u 2016. godini od te je zloćudne bolesti umrlo 115 žena.

Rak vrata maternice je najpreventabilnija vrsta raka zbog poznatog uzročnika, relativno dugog razdoblja između infekcije i nastanka raka te zbog postojanja odgovarajućeg probirnog testa kojim se otkrivaju premaligne promjene.

Dobro organizirani probir može smanjiti smrtnost od raka vrata maternice za 80%.

Upravo je zato važno podići svijest žena o važnosti odlaska na redovite ginekološke preglede.

U Hrvatskoj se probir provodi oportunistički, a u pripremi je pilot-projekt organiziranog probira čiji je cilj unapređenje programa te uvođenje HPV testa kao primarnog testa probira za žene iznad 30 godina starosti.

Ovogodišnji 13. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice će se obilježiti javnom tribinom Biser mudrosti "TESTIRANJE NA HPV" u srijedu u 11 sati u udruzi SVE za NJU, Kneza Mislava 10 u Zagrebu te 5. hrvatskim simpozijem o prevenciji i liječenju početnog raka vrata maternice.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.