Žensko zdravlje

Veća učestalost poslijeporođajne depresije

Objavljeno 06.06.2019.

Reuters

Istraživanje provedeno u SAD je pokazalo kako raste broj rodilja kojima je dijagnosticirana depresija prije nego što su napustile rodilište.
Veća učestalost poslijeporođajne depresije
 

Stručnjaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) su izračunali kako je udio rodilja s depresijom povećan od 4 slučaja na svakih 1000 rodilja 2000. godine do gotovo 29 slučajeva depresije na svakih 1000 rodilja 2015. godine.

Dodatno povećanje rizika je zabilježeno kod žena starijih od 35 godina, piše stručni časopis Obstetrics & Gynecology.

Procjenjuje se kako tijekom trudnoće i poslijeporođajnog razdoblja od depresije pati između 8 i 13% žena.

Depresija tijekom trudnoće je povezana s lošijom prehranom, konzumacijom alkohola i droga, komplikacijama tijekom trudnoće i preuranjenim porodom.

Uz to, kod djece čije su majke tijekom trudnoće patile od depresije se bilježi veći rizik za poteškoće s mentalnim, emocionalnim i motoričkim razvojem.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.