Prehrana

Pržena hrana povezana sa srčanim i moždanim udarom

Objavljeno 15.07.2019.

MedicalXpress

Osobama koje često konzumiraju prženu hranu prijeti veći rizik za srčani i moždani udar, utvrđeno je u trogodišnjem istraživanju provedenom u SAD.
Pržena hrana povezana sa srčanim i moždanim udarom
 

Prema podacima prikupljenima od oko 155000 odraslih ispitanika, unos pržene hrane 1-3 puta tjedno je bio povezan sa 7%-tnim povećanjem rizika za srčani i moždani udar.

Ovo povećanje rizika je iznosilo 14% kod ispitanika koji su prženu hranu jeli jednom tjedno, piše stručni časopis Clinical Nutrition.

90% ispitanika su bili muškarci, a prosječna dob sudionika istraživanja je bila oko 64 godine.

Redoviti unos pržene hrane je u ranijim studijama povezivan s povećanjem rizika za zatajivanje srca, dijabetes tipa 2, hipertenziju i pretilost.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.