Prehrana

Vlakna u prevenciji divertikulitisa

Objavljeno 02.09.2019.

Reuters

Osobe koje konzumiraju više vlakana podrijetlom iz voća ili žitarica imaju manji rizik za divertikulitis, piše American Journal of Gastroenterology.
Vlakna u prevenciji divertikulitisa
 

Rezultati znanstvenika s Harvarda se temelje na podacima prikupljenima od oko 50000 žena koje su na početku 24-godišnjeg promatranog razdoblja bile starije od 43 godine.

Sudionice istraživanja iz skupine koje su unosile prosječno najviše vlakana (27 grama dnevno) su imale 14% manji rizik za divertikulitis nego ispitanice koje su unosile prosječno najmanje vlakana (13 grama dnevno).

Unos vlakana podrijetlom iz povrća nije bio povezan s rizikom za divertikulitis, a posebno izražen pozitivan utjecaj je imala konzumacija jabuka, krušaka i šljiva.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.