Žensko zdravlje

Novi krvni test za rak dojke

Objavljeno 05.11.2019.

Bloomberg

Britanski znanstvenici s University of Nottingham rade na krvnom testu kojim bi prisutnost raka dojke bilo moguće otkriti i pet godina prije pojave prvih simptoma.
Novi krvni test za rak dojke
 

U dosadašnjoj fazi istraživanja su korišteni podaci prikupljeni od 90 pacijentica na liječenju od raka dojke i 90 zdravih žena iz kontrolne skupine.

Djelovanje testa se temelji na otkrivanju reakcije imunosnog sustava na supstance proizvedene od strane stanica tumora.

U prvoj fazi istraživanja je identificirano devet markera za rak dojke, a prikupljene informacije se trenutno testiraju na uzorku od 800 ispitanica.

Godišnje u svijetu dijagnozu raka dojke dobije više od 2 milijuna žena, dok svake godine ovaj tip raka odnese 627000 života.

Riječ je o 15% svih smrti prouzročenih karcinomom kod žena.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.