Prehrana

Nagrada EK za projekt "Zdravo i fino"

Objavljeno 18.11.2019.

Ministarstvo zdravstva

Društvo "Naša djeca" Zabok je s projektom "Zdravo i fino" pobijedilo u kategoriji nevladinih organizacija za europsku nagradu "2019 EU Health Award".
Nagrada EK za projekt "Zdravo i fino"
 

Europska komisija ovogodišnju nagradu za zdravstvo Europske unije "EU Health Award" posvetila je inicijativama gradova, nevladinih organizacija (NGO) i škola koje su pridonijele ili doprinose visokom stupnju javnozdravstvenih politika u Europskoj uniji te osmišljavaju i provode projekte prevencije i smanjenja pretilosti u djece i mladih.

Prekomjerna tjelesna masa i pretilost veliki su problem i izazov u cijelom svijetu i u Europskoj Uniji, kako za odrasle, tako za djecu i mlade.

Istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju porast prekomjerne tjelesne mase i debljine u djece i mladih izazvane nezdravom prehranom i tjelesnom neaktivnošću.

Republika Hrvatska, prema svim istraživanjima među djecom i mladima, nažalost, ne zaostaje u tim negativnim trendovima.

Društvo "Naša djeca" Zabok još od 2012. godine na inicijativu same djece, članova i članica Dječjega gradskog vijeća pokreće projekt "Zdravo i fino".

Cilj projekta jest promovirati, odgajati i podučavati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te pružiti informacije o problemu pretilosti u djece i mladih.

Projekt se provodi u partnerstvu sa Srednjom školom Zabok, Osnovnom školom K.Š. Gjalskog, Dječjim vrtićem "Zipkica", Zavodom za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, Savezom DND Hrvatske uz financijsku podršku Krapinsko-zagorske županije i Ministarstva znanosti i obrazovanja te u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom zdravstva.

U okviru projekta provode se raznolike aktivnosti: radionice zdravoga kuhanja za djecu, izdan je jedinstven CD "Zdravo i fino" s autorskim dječjim pjesmama koje promoviraju zdravu prehranu i zdravlje djece, eko-vrtlarenje s djecom, vršnjačka edukacija u školi, kreativne radionice u vrtiću, edukativne šetnje zagorskim krajem koje promoviraju važnost tjelesnog kretanja, kampanje putem plakata s dječjim sloganima i porukama, kalendari koji promoviraju važnost konzumiranja voća i povrća, lutkarski igrokazi, napravljen je kratki animirani film za djecu "Foodiva u akciji", savjetovanje za stručnjake "Holistički pristup zdravlju djeteta", a izdane su četiri kuharice za djecu i roditelje: "Zdravo i fino - priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle", "Jela zdrava i fina - proljeće, ljeto, jesen, zima", "Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta" i nova kuharica netom izašla iz tiska "Zdrava i fina jela Lijepe Naše".

Upravo ova paleta inovativnih, edukativnih i kreativnih aktivnosti osvojila je žiri, sastavljen od poznatih stručnjaka i savjetnika u Europskoj komisiji, kao i voditelja europskih institucija iz redova liječnika, nutricionista, istraživača, sveučilišnih profesora, donositelja EU programa vezanih uz zdravlje, zdravu i sigurnu hranu.

Prva nagrada uključuje i novčani iznos od 100000 eura koje će Društvo "Naša djeca" Zabok uložiti u daljnji razvoj projekta "Zdravo i fino".

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.