Žensko zdravlje

Najava Tjedna prevencije raka vrata maternice

Objavljeno 09.01.2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Treće subote u siječnju, 18. siječnja 2020. obilježava se 13. Hrvatski dan mimoza – nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i 14. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice koji se ove godine obilježava od 20. do 26. siječnja 2020.
Najava Tjedna prevencije raka vrata maternice
 

Cilj ove aktivnosti je podizanje svijesti javnosti, posebice žena, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje.

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled kod ginekologa.

Razlozi ovih dobrih mogućnosti prevencije su ti što je za ovu vrstu raka poznat uzročnik (u 99,7% slučajeva uzrokovan je dugotrajnom infekcijom visokorizičnim HPV-om koji se prenosi spolnim putem).

Protiv HPV-a postoji cjepivo za zaštitu od nastanka infekcije i zaštitu od razvoja zloćudnih promjena stanica vrata maternice.

Bolest se sporo razvija i potrebno je razmjerno dugo razdoblje između infekcije i nastanka raka, tijekom kojeg imamo vremena za preventive preglede i jednostavan i bezbolan probirni test kojim se ova bolest može otkriti dok se još nisu razvile zloćudne promjene, ili u njihovoj ranoj fazi.

Po pojavnosti u Hrvatskoj je rak vrata maternice treći najčešći rak žena u dobi od 30 do 49 godina (iza raka dojke i štitnjače).

U posljednjih pet godina u Hrvatskoj prosječno oboli 333 žena od raka vrata maternice.

Prema posljednjim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je u 2016. godini oboljelo 317 žena (stopa od 14,3 na 100000 stanovnika), a prema Izvješću o umrlim osobama u 2018. godini je umrlo 125 žena od posljedica te bolesti (stopa od 5,4 na 100000 stanovnika).

Prema podacima hrvatskog Registra za rak i međunarodne studije o preživljavanju raka CONCORD-3, petogodišnje preživljenje žena s rakom vrata maternice za oboljele u razdoblju između 2000. i 2014. godine iznosi 63%.

Iako je u Hrvatskoj vidljiv napredak u stopama preživljenja, nažalost podaci o preživljenju za neka sijela među kojima je i rak vrata maternice pokazuju da se Hrvatska nalazi pri dnu zemalja Europske unije uključenih u istraživanje.

U Hrvatskoj se trenutno provodi uglavnom oportunistički probir raka vrata maternice, a u pripremi je regionalna provedba prve faze reorganiziranog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice u Virovitičko-podravskoj županiji za žene u dobi od 20 do 64 godine.

Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice temeljem konvencionalnoga Papa testa, kao treći nacionalni program probira raka u odrasloj populaciji, uveden je 2012. godine.

U 2020. će se provoditi daljnja poboljšanja i razvoj našeg programa probira, uključujući uvođenje testiranja na HPV kao primarnog testa probira za žene iznad 30 godina.

U Republici Hrvatskoj svaka osoba ženskog spola osigurana pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZZO) starija od 12 godina ima pravo izabrati ginekologa na razini primarne zdravstvene zaštite (opredijeliti se u ginekološki tim).

U Hrvatskoj je na dan 31.12.2019. bilo ugovoreno 278 timova u djelatnosti zdravstvene zaštite žena (ginekoloških timova), ali dio su timovi bez nositelja (ginekologa), te je broj specijalista ginekologa koji provode preglede za toliko manji, jer se u timovima bez nositelja obično izmjenjuju ginekolozi iz bolnica ili drugih ordinacija.

Veliku ulogu u prevenciji raka vrata maternice ima i cijepljenje protiv HPV-a koje je preporučeno i besplatno za sve djevojčice i dječake osmih razreda osnovne škole.

Ovogodišnji Dan mimoza – nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i Europski tjedan prevencije raka vrata maternice će se, s ciljem podizanja svijesti javnosti i stručnjaka, obilježiti javnozdravstvenom tribinom 23. siječnja u Virovitici, te brojnim prigodnim aktivnostima diljem Hrvatske.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.