Žensko zdravlje

"Lila tjedan": Lani na HPV testirano 825 žena

Objavljeno 24.01.2020.

Nismo same

Lani se u sklopu "Lila tjedna - Tjedna ženskog zdravlja", koji je proveden u suradnji sa šest bolnica, u pet gradova i četiri zavoda za javno zdravstvo testiranju na HPV odazvalo 825 žena.
"Lila tjedan": Lani na HPV testirano 825 žena
 

To je gotovo osam puta više nego godinu prije pa je cilj ove godine projekt dodatno proširiti.

Projekt je ove godine proširen na još dva grada, a uz HPV testiranje i mamografiju dojki se uvode dodatne pretrage, kao što su ginekološki te ultrazvuk dojke.

Akcijom "Lila tjedan - tjedan ženskog zdravlja" ženama se šalje poruka da redovito vode brigu o svom zdravlju, kako fizičkom tako i mentalnom.

Među 825 lani testiranih žena na HPV njih 15% bilo je HPV pozitivno, no među ženama mlađim od 34 godine bila je pozitivna čak svaka treća testirana žena, odnosno njih 33,4%.

Rak vrata maternice, koji uzrokuje HPV infekcija, četvrti je najčešći rak u žena.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2018. godine oboljelo 317 žena, a od posljedica te bolesti je umrlo 125 žena.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.