Žensko zdravlje

Obilježen 13. Dan mimoza

Objavljeno 26.01.2020.

Hrvatska liga protiv raka

Dan mimoza, kojim se obilježava Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, obilježen je u subotu na zagrebačkom Cvjetnom trgu tradicionalnom humanitarnom prodajom grančica mimoza.
Obilježen 13. Dan mimoza
 

Građani su mogli doznati više o prevenciji te zloćudne bolesti od koje godišnje oboli 300, a svaki treći dan umre jedna žena.

Glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka Neda Ferenčić Vrban pozvala je roditelje da cijepe svoju djecu protiv HPV-a u osmom razredu osnovne škole, i djevojčice i dječake, kako je to i preporučeno Nacionalnim programom cijepljenja protiv HPV-a.

U sklopu programa pripremili su edukativne letke i prodaju mimoza - prvog zimskog cvijeta koji simbolizira krhkost ali i snagu, pa ga se povezuje sa snagom ženskog zdravlja koja se želi podići na što veću razinu.

Rak vrata maternice je u 99,7% slučajeva uzrokovan humanim papiloma virusom (HPV).

Za HPV ne postoji učinkoviti lijek te su zato bitni redoviti preventivni pregledi kako bi se što ranije prepoznale posljedice infekcije HPV-om.

Rak vrata maternice jedno je od najčešćih sijela raka u žena između 20. i 49. godine života.

Među najvažnijim je uzročnicima bolesti dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice, a najčešći i najopasniji tipovi HPV-a koji ih uzrokuju su tipovi virusa 16 i 18.

Smatra se da je najkritičnije razdoblje za zarazu adolescentsko doba.

HPV se prenosi intimnim kontaktom sluznica i kože o kožu, a HPV-om se može zaraziti bilo kojom vrstom spolnog odnosa s osobom koja je već zaražena tim virusom.

Važno je naglasiti kako kondom ne pruža potpunu zaštitu od infekcije HPV-om.

Većina nosilaca HPV-a ne zna da je zaražena s obzirom na to da virus obično ne izaziva simptome.

HPV je tako čest da se gotovo svi spolno aktivni muškarci i žene njime zaraze u jednom trenutku svog života, ali će se kod većine osoba infekcija spontano povući zahvaljujući djelovanju imunološkog sustava.

Samo kod malog broja žena dolazi do razvoja karcinoma, čiji su simptomi nespecifični i rijetki.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.