Žensko zdravlje

Dan crvenih haljina

Objavljeno 06.02.2020.

Hrvatsko neurološko društvo

U povodu akcije Dan crvenih haljina, koja se održava od 5. do 7. veljače s ciljem podizanja svijesti o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara kod žena, upozoreno je da je moždani udar treći vodeći uzrok smrtnosti i prvi uzrok invalidnosti kod žena.
Dan crvenih haljina
 

Ženama s povećanim rizikom se stoga preporučuju redovni preventivni pregledi, fizička aktivnost i uravnotežena prehrana.

Moždani udar u velikoj mjeri pogađa žensku populaciju, koja ima nešto lošiji ishod liječenja od muškaraca, a svake godine ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke.

Kod žena se mnogo češće pojavljuju manje uočljivi simptomi, poput iznenadne glavobolje, mučnine, povraćanja, umora i pospanosti, zbog čega ih je važno educirati da prepoznaju simptome i odmah reagiraju.

Svečano obilježavanje Dana crvenih haljina održat će se u petak, 7. veljače, u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog gdje će žene koje su preživjele moždani udar nositi crvene haljine.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.