Žensko zdravlje

Tjelesna neaktivnost je opasnija za žene

Objavljeno 21.02.2020.

HealthDay

Istraživanje provedeno u SAD na Arizona State University pokazuje kako je dugotrajna tjelesna neaktivnost za žene štetnija nego se vjerovalo, objavio je Journal of the American Heart Association.
Tjelesna neaktivnost je opasnija za žene
 

Već poznato povećanje rizika za bolesti srca i dijabetes je bilo dodatno izraženo kod žena koje nisu bile barem povremeno tjelesno aktivne.

Svakih dodatnih sat vremena tjelesne neaktivnosti dnevno je bio povezan s prosječno 6% većom razinom inzulina te 7% većim rizikom za rezistenciju na inzulin.

Duža neprekinuta tjelesna neaktivnost je bila povezana i s proporcionalnim povećanjem rizika za pretilost, veći opseg struka te višu koncentraciju triglicerida u krvi.

U istraživanju su korišteni podaci prikupljeni tijekom 14 dana od 518 ispitanica koje su prošle menopauzu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.