Prehrana

Voće i povrće u prevenciji moždanog udara

Objavljeno 28.02.2020.

HealthDay

Rezultati britanskih znanstvenika s University of Oxford koje je objavio European Heart Journal pokazuju kako prehrana ima snažan utjecaj na rizik za moždani udar.
Voće i povrće u prevenciji moždanog udara
 

Podaci prikupljeni u devet zemalja od oko 418000 ispitanika sugeriraju kako je osobito važan unos voća i povrća.

Sličan pozitivan učinak ima i konzumacija ostalih namirnica s visokim udjelom vlakana.

Svako povećanje prosječnog dnevnog unosa vlakana za 10 grama je bilo povezano s 23% manjim rizikom za moždani udar.

Smanjenje rizika je zabilježeno glede ishemijskog i hemoragijskog moždanog udara.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.