Prehrana

Čokolada u prevenciji bolesti srca?

Objavljeno 26.07.2020.

HealthDay

Umjerena konzumacija čokolade je u istraživanju američkih znanstvenika povezana s prosječno 10% manjim rizikom za bolesti srca, objavio je European Journal of Preventive Cardiology.
Čokolada u prevenciji bolesti srca?
 

Znanstvenici s Baylor College of Medicine u Houstonu pojašnjavaju kako čokolada sadrži niz hranjivih tvari koje imaju pozitivan učinak na kardiovaskularni sustav.

Primjer su antioksidansi flavonoidi koji reduciraju upalne procese i indirektno povećavaju koncentraciju tzv. dobrog (HDL) kolesterola.

Ipak, čokolada sadrži značajne količine šećera i masti, pa njezin pretjerani unos može izazvati niz poteškoća sa zdravljem.

Novi nalazi su dobiveni na uzorku od 336000 ispitanika praćenih prosječno devet godina.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.