Žensko zdravlje

Mama, budi zdrava 2020.

Objavljeno 07.10.2020.

SVE za NJU

U Hrvatskoj prema podacima iz Registra za rak za 2017. godišnje od raka dojke oboli 2767 žena, a 2019. umrle su 752 žene.
Mama, budi zdrava 2020.
 

Od ukupnog broja žena oboljelih od raka oko 25% oboli od raka dojke.

Prema procjenama, svaka 11 žena u Hrvatskoj će tijekom svoga života dobiti rak dojke.

Od 2006. imamo Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke u kome se provodi besplatna mamografija za žene starije od 50 godina.

Odaziv u program na razini Hrvatske je oko 60%.

Umjesto 95% i više kao u razvijenim zemljama, u Hrvatskoj je petogodišnje preživljenje ispod 80% unatoč sjajnim stručnjacima i odličnoj dostupnosti lijekova za rani rak.

Iako se situacija popravlja, još uvijek samo oko 38% karcinoma otkrijemo u lokaliziranome stadiju kad je rak gotovo u potpunosti izlječiv.

Rak dojke najčešće pogađa starije žene, ali obolijevaju i mlađe koje nisu obuhvaćene probirnim pregledima.

Najvažnija karika su same žene koje trebaju otići na pregled.

Kako bi pomogli ženama u praćenju zdravlja i potaknuli ih na redovite preglede i samopreglede, SVE za NJU je osmislila projekt "Mama, budi zdrava" koji provodi treći put zaredom u osnovnim i srednjim školama pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke djeca školske dobi širom Hrvatske i ove će godine poručiti: "Mama, budi zdrava".

Projekt se provodi se u cilju osvješćivanja žena o brizi za vlastito zdravlje.

Svjedoci smo pobola žena svih dobi od zloćudnih bolesti, kao i često kasnog otkrivanja bolesti što značajno smanjuje šanse za izlječenje.

Udruga je projekt "Mama, budi zdrava - Ružičasti listopad" provela kao pilot projekta u listopadu 2017. u Glini i Hrvatskoj Kostajnici, potom 2018. u 28 škola i 2019. u 31 školi diljem Hrvatske.

Projekt je 2018. nagrađen u sklopu Javnog poziva "Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga".

Ove godine je projekt prilagođen situaciji te nije nužno da djeca u velikim skupinama snimaju fotografiju ružičaste vrpce ili video.

Svaka učenica i učenik i svo nastavno i drugo osoblje dobit će edukativni letak "Mama, budi zdrava".

Važno je da letak s porukom stigne u prave ruke i potakne žene na odlazak liječniku i kad su zdrave.

Akcije će se održati u 17 županija i 39 škola.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.