Žensko zdravlje

Veza krvnog tlaka u trudnoći i pamćenja

Objavljeno 05.01.2021.

HealthDay

Povišeni krvni tlak tijekom trudnoće se može nastaviti još godinama nakon poroda te u konačnici povećati izglede za poteškoće s pamćenjem, objavili su nizozemski znanstvenici.
Veza krvnog tlaka u trudnoći i pamćenja
 

Podaci prikupljeni od oko 600 ispitanica pokazuju kako je ova pojava osobito izražena kod žena koje su od hipertenzije počele patiti tijekom trudnoće.

Istraživači sa sveučilišta Erasmus u Rotterdamu su sudionice studije pratili u razdoblju od 15 godina, a rezultate je objavio stručni časopis Neurology.

Veza hipertenzije tijekom trudnoće i slabijih rezultata na testovima pamćenja je bila neovisna o eventualnoj prisutnosti čimbenika poput povećane tjelesne mase ili nižeg stupnja obrazovanja.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.