Žensko zdravlje

Moždani udar kod žena: Simptomi i čimbenici rizika

Objavljeno 07.02.2021.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Moždani udar, kao i ukupne kardiovaskularne bolesti (KVB) kod žena, doživjele su poseban interes tek u posljednjih desetak godina.
Moždani udar kod žena: Simptomi i čimbenici rizika
 

Ranija su znanstvena istraživanja obuhvaćala uglavnom mušku populaciju, a danas znamo da moždani udar i KVB kod žena imaju svoje specifičnosti, te znatno veći broj žena nego muškaraca umire od moždanog udara i KVB.

Nažalost, rizik za moždani udar i KVB kod žena još je uvijek podcijenjen, smatrajući da su žene zaštićene hormonskim statusom.

Međutim, žene imaju niži rizik samo u fertilnoj dobi od moždanog udara i KVB, a nastupom menopauze, rizik se izjednačava rizikom u muškaraca.

Isto tako, simptomatologija moždanog udara i KVB u žena ima svoje osobitosti, tako da često bolest nije pravovremeno prepoznata i adekvatno liječena.

Specifični čimbenici rizika za moždani udar kod žena:
-oralni kontraceptivi - tablete za kontracepciju s vremenom su postale mnogo sigurnije, ali žene koje već imaju rizik od moždanog udara trebaju poduzeti dodatne mjere opreza
-trudnoća - rizik od moždanog udara u trudnica iznosi 21 na 100000, s najvećim rizikom od moždanog udara u trećem tromjesečju i nakon porođaja; trudnice s visokim krvnim tlakom trebaju se liječiti lijekovima i pažljivo nadzirati
-preeklampsija - visoki krvni tlak koji se razvija tijekom trudnoće
-korištenje hormonske nadomjesne terapije
-migrene s aurom - migrene sa aurom povezane su s ishemijskim moždanim udarom kod mlađih žena, osobito ako puše ili koriste oralne kontraceptive

Žene i muškarci koji imaju moždani udar često imaju sličan skup simptoma, ali žene češće imaju atipične, nejasne simptome.

Najčešći simptomi moždanog udara nastaju iznenada:
-iznenadna utrnulost, slabost ili oduzetost ruke, noge ili lica, osobito ako je zahvaćena samo jedna strana tijela
-iznenadne smetnje govora - otežano razumijevanje, izgovaranje ili gubitak govora
-iznenadne smetnje vida - naglo zamagljenje ili gubitak vida
-iznenadne smetnje u hodu, nesigurnost i zanošenje u hodu, gubitak ravnoteže, vrtoglavice
-iznenadna jaka glavobolja, može biti praćena mučninom i povraćanjem

Specifični simptomi moždanog udara koji su prisutni kod žena razlikuju se od uobičajenih, te upravo zbog toga stvaraju problem, jer često nisu prepoznati kao simptom moždanog udara, a liječenje je često odgođeno.

Specifični simptomi moždanog udara kod žena:
-gubitak svijesti ili nesvjestica
-opća slabost
-poteškoće ili kratkoća daha
-zbunjenost, nereagiranje ili dezorijentacija
-nagla promjena ponašanja
-uzrujanost
-halucinacije
-mučnina ili povraćanje
-bol
-štucanje

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(2)
3.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.