Žensko zdravlje

Testiranje žena na bolesti srca

Objavljeno 09.03.2021.

Zaklada Hrvatska kuća srca 

Zaklada Hrvatska kuća srca je povodom Dana žena organizirala besplatno testiranje kojim žene starije od 45 godina mogu otkriti imaju li povećani rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.
Testiranje žena na bolesti srca
 

Dio je to projekta "Žene i srce" kojim se želi skrenuti pozornost kako su upravo kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok smrti kod žena.

Od kardiovaskularnih bolesti su u 2019. umrle 12673 žene.

Riječ je o screeningu, jednostavnom testu iz krvi na visoko osjetljivi Troponin I.

Radi se o kardiospecifičnom biomarkeru u krvi koji pomaže u otkrivanju rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti kod asimptomatske populacije.

Također je omogućeno laboratorijsko određivanje kolesterola i šećera u krvi.

Od ukupno umrlih od kardiovaskularnih bolesti u 2019. čak 47,9% su žene, te 36,9% muškarci.

Kod žena se bolesti srca češće javljaju nakon 55. godine života, a iako žene ne doživljavaju srčani udar češće od muškaraca, ipak ih više umire od bolesti srca u odnosu na muškarce.

Kod žena vjerojatnost smrtnog ishoda srčanog udara može biti i dvostruko veća.

Poznata je činjenica kako su žene u mlađoj dobi djelomično zaštićene od rizika srčanog udara zahvaljujući spolnim hormonima, a nakon menopauze zaštita nestaje.

Simptomi srčanog udara su kod žena drugačiji i suptilniji, jer se rjeđe javlja simptom izrazite boli u prsima.

Češće je prisutan osjećaj pritiska ili blage nelagode u prsima te bolovi u drugim dijelovima tijela kao što je bol u području trbuha, ramena, ruke te pojava mučnine, povraćanja, nedostatka daha, vrtoglavice i slabosti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.