Žensko zdravlje

KBC Split: Laparoskopska operacija maternice i rodnice

Objavljeno 24.03.2021.

KBC Split

Operacijski tim rodilišta KBC Split na čelu s dr. sc. Borisom Bačićem, subspecijalistom ginekološke onkologije, obavio je laparoskopski kompletno uklanjanje maternice i rodnice.
KBC Split: Laparoskopska operacija maternice i rodnice
 

Operacija je trajala šest sati, a nakon kompliciranog zahvata bez rezanja tkiva izvedena je i nadogradnja uklonjenog tkiva.

40-godišnja pacijentica je već dva puta bila operirana zbog malignog tumora rodnice.

Laparoskopski se rak rodnice operira u samo nekoliko bolničkih centara u Europi.

Multidisciplinarni operativni tim koji je prvi u Hrvatskoj laparoskopski obavio uklanjanje maternice i rodnice, te autotransplataciju rodnice, što se inače primjenjuje kod promjene spola, čine specijalistkinja urologije mr. dr. Žana Saratlija-Novaković, ginekološka onkologinja dr. Smiljana Vidović-Filipović, specijalistkinja anestezije mr. dr. Emilija Mijač, v.m.s. instrumentarka Palmina Berecka, a predvodio ih je doc. dr. sc. Boris Bačić, subspecijalist ginekološke onkologije.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.