Prehrana

Hrana biljnog podrijetla u prevenciji bolesti srca

Objavljeno 09.08.2021.

Science Daily

Osobe koje u ranoj odrasloj dobi jedu više hrane biljnog podrijetla imaju prosječno manji rizik za bolesti srca kada dođu u srednju životnu dob, piše Journal of the American Heart Association.
Hrana biljnog podrijetla u prevenciji bolesti srca
 

Uočeno smanjenje rizika nije ovisilo o spolu, ukupnom unosu kalorija, stupnju obrazovanja, eventualnom pušenju ili učestalosti tjelesne aktivnosti.

Sudionici novog istraživanja su praćeni oko 30 godina, a istraživači posebno ističu vezu između hrane biljnog podrijetla i manje učestalosti srčanih udara.

Američki znanstvenici s University of Minnesota su se koristili podacima za gotovo 5000 ispitanika koji su na početku promatranog razdoblja bili u dobi od 18 do 30 godina.

Pokazalo se i kako do smanjenja rizika za bolesti srca dolazi kod osoba koje su hranu biljnog podrijetla počele češće konzumirati tijekom istraživanja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.