Prehrana

Hrana biljnog podrijetla u prevenciji bolesti srca

Objavljeno 09.08.2021.

Science Daily

Osobe koje u ranoj odrasloj dobi jedu više hrane biljnog podrijetla imaju prosječno manji rizik za bolesti srca kada dođu u srednju životnu dob, piše Journal of the American Heart Association.
Hrana biljnog podrijetla u prevenciji bolesti srca
 

Uočeno smanjenje rizika nije ovisilo o spolu, ukupnom unosu kalorija, stupnju obrazovanja, eventualnom pušenju ili učestalosti tjelesne aktivnosti.

Sudionici novog istraživanja su praćeni oko 30 godina, a istraživači posebno ističu vezu između hrane biljnog podrijetla i manje učestalosti srčanih udara.

Američki znanstvenici s University of Minnesota su se koristili podacima za gotovo 5000 ispitanika koji su na početku promatranog razdoblja bili u dobi od 18 do 30 godina.

Pokazalo se i kako do smanjenja rizika za bolesti srca dolazi kod osoba koje su hranu biljnog podrijetla počele češće konzumirati tijekom istraživanja.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.