Žensko zdravlje

Veći rizik za smrt od kardiovaskularnih bolesti kod žena

Objavljeno 29.09.2021.

Zaklada Hrvatska kuća srca

Lani je od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj umrlo 22886 osoba, a 57,4% su bile žene.
Veći rizik za smrt od kardiovaskularnih bolesti kod žena
 

Zaklada "Hrvatska kuća srca" provela je u sklopu projekta "Žena i srce" preventivni probir kod žena starijih od 45 godina koji pomaže u utvrđivanju rizika za kardiovaskularni incident.

Testiranje je uključivalo kolesterol, trigliceride, visokoosjetljivi C reaktivni protein i HbA1c (pokazatelj kontrole šećera u krvi unatrag tri mjeseca).

Preliminarni podaci za prvu skupinu od 245 testiranih žena u Zagrebu opravdali su provođenje ovog probira, jer je visok rizik od razvoja kardiovaskularnog incidenta utvrđen za njih 0,82%, a umjeren za 8,6%.

Kod 75,92% sudionica utvrđene su povišene vrijednosti ukupnog kolesterola, a kod njih 78,37% povišene vrijednosti LDL (tzv. lošeg) kolesterola, jednog od najznačajnijih čimbenika rizika za kardiovaskularne bolesti.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.