Žensko zdravlje

Specifičnosti moždanog udara u žena

Objavljeno 25.01.2022.

Hrvatsko neurološko društvo: Hrvatski liječnički zbor

U tijeku je javnozdravstvena edukativna akcija "Dan crvenih haljina" kojom se želi podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena.
Specifičnosti moždanog udara u žena
 

Dan crvenih haljina održava se četvrtu godinu zaredom u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora - Hrvatskog neurološkog društva, a ove godine u akciju su se uključile i žene koje su preboljele moždani udar.

Na taj način zajedno žele upozoriti na specifičnosti moždanog udara u žena, skrenuti pažnju na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjene načina života.

80% moždanih udara može se prevenirati ako se utječe na čimbenike rizika kao što su krvni tlak, šećerna bolest, povišene masnoće, pretilost, fizička neaktivnost, pušenje i unos alkohola.

Akcija se već tradicionalno obilježava svečanom završnicom, a ove godine će to biti u petak 4. veljače u dvorani Kaptol Boutique Cinema.

U susret Danu crvenih haljina bit će organizirani javni nastupi stručnjaka i stručni skupovi, edukativna predavanja na fakultetima i webinari.

Na društvenim mrežama akciju prati hashtag #nosicrveno.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.