Prehrana

Koliko voća i povrća jedete svakoga dana?

Objavljeno 31.01.2022.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U 2019. godini 28% osoba u Republici Hrvatskoj je izvijestilo da ne konzumira voće ili povrće svakodnevno, a samo 10% populacije konzumiralo je preporučenih 5 porcija ili više svakoga dana.
Koliko voća i povrća jedete svakoga dana?
 

U prosjeku, preko pola populacije Republike Hrvatske (62%) reklo je da je jelo između 1 i 4 porcije voća i povrća dnevno.

Među državama članicama Europske unije, najviši svakodnevni unos od 5 porcija ili više zabilježen je u Irskoj (33% populacije), Nizozemskoj (30%), Danskoj (23%) i Francuskoj (20%).

Najniži svakodnevni unos otkriven je u Rumunjskoj, gdje je samo 2% populacije jelo barem 5 porcija voća i povrća dnevno, zatim u Bugarskoj i Sloveniji (5%) te Austriji (6%).

Dnevni unos voća i povrća viši je u žena nego u muškaraca.

U prosjeku 64% žena izvijestilo je da jede 1 do 4 porcije voća i povrća dnevno, u usporedbi s 58% muškaraca.

Ako gledamo dnevni unos 5 ili više porcija, muškarci i žene su podjednaki (10%).

Istraživanje je također pokazalo da je više muškaraca nego žena izvijestilo da preskače unos voća i povrća u potpunosti (32% naspram 26%).

Ove informacije dio su novih rezultata Europske zdravstvene ankete (European Health Interview Survey, EHIS; treći val) koje su objavili Eurostat i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Europska zdravstvena anketa mjeri zdravstveno stanje, odrednice zdravlja i korištenje zdravstvene zaštite među građanima Europske unije.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.