Žensko zdravlje

Papa test za otkrivanje karcinoma jajnika i dojke?

Objavljeno 03.02.2022.

HealthDay

Stanice prikupljene brisom namijenjenim otkrivanju raka vrata maternice mogu pomoći u otkrivanju karcinoma jajnika i dojke, sugerira istraživanje objavljeno u časopisu Nature Communications.
Papa test za otkrivanje karcinoma jajnika i dojke?
 

Podaci prikupljeni analizom ovih stanica pokazuju kako je na molekularnoj razini moguće identificirati promjene koje ukazuju za rizik za razvoj raka i na drugim mjestima u organizmu.

U studiji austrijskih znanstvenika sa sveučilišta u Innsbrucku su korišteni podaci prikupljeni od 242 žene s rakom jajnika, 329 žena s rakom dojke i 869 zdravih ispitanica.

Istraživači vjeruju kako bi se ovom metodom moglo identificirati i žene s povećanim rizikom za rak endometrija, no naglašavaju potrebu za dodatnim studijama s većim brojem ispitanica.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.