Žensko zdravlje

Nova studija o učestalosti obiteljskog nasilja

Objavljeno 26.02.2022.

Reuters

Analiza 366 studija objavljenih u znanstvenom časopisu The Lancet sugerira kako je 27% žena u dobi od 15 do 49 godina doživjelo fizičko ili seksualno nasilje od intimnog partnera.
Nova studija o učestalosti obiteljskog nasilja
 

13% žena je takvo nasilje iskusilo u prošloj godini, što je ekvivalent 492 milijuna žena diljem svijeta.

Prava prevalencija je vjerojatno veća od procjena jer zbog stigme koju prati obiteljsko nasilje žene manje prijavljuju ovakve situacije.

Znanstvenici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i drugih institucija analizirali su studije provedene od 2000. do 2018. sadržane u globalnoj bazi podataka Svjetske zdravstvene organizacije o prevalenciji nasilja nad ženama.

Baza obuhvaća 161 zemlju, što predstavlja 90% globalne populacije žena i djevojaka starijih od 15 godina.

Tri regije s najnižim procjenama nasilja tijekom života bile su središnja Europa (16%), središnja Azija (18%) i zapadna Europa (20%).

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.