Žensko zdravlje

Nastavak pada mortaliteta od raka dojke u Hrvatskoj

Objavljeno 09.03.2022.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Petu godinu zaredom u Hrvatskoj pada mortalitet od raka dojke, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).
Nastavak pada mortaliteta od raka dojke u Hrvatskoj
 

Rak dojke sada je na trećem mjestu među zloćudnim uzrocima smrti žena, nakon raka pluća i kolorektalnog raka.

Po smrtnosti od raka dojke Hrvatska je na 15. mjestu u Europskoj uniji.

U Hrvatskoj je u 2019. godini zabilježeno 2999 slučajeva raka dojke (stopa 143,2/100.000), a od te zloćudne bolesti umrle su 2020. godine 722 žene (stopa 34,7/100.000).

Zbog starenja stanovništva, predviđa se da će oboljelih žena biti sve više.

Većina slučajeva dijagnosticira se u starijih žena, pa je više od 80% novooboljelih starije od 50 godina.

Od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, iako rjeđe, pa je važno da se već od najranije mladosti počne s redovitim pregledima prsa.

Pad mortaliteta od raka dojke dijelom je rezultat provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanje raka dojke, koji je počeo 2006. godine, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja te bolesti.

U sklopu programa sve žene u dobi od 50 do 69 godine primaju poziv za mamografski pregled svake dvije godine radi što ranijeg otkrivanja bolesti te uspješnijeg liječenja.

Ciljevi programa za rano otkrivanje raka dojke su dijagnoza bolesti u što ranijem stadiju, poboljšanje kvalitete života oboljelih te smanjenje mortaliteta.

Prema službenim podacima, odaziv u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke kreće se oko 60%, a dio žena obavlja mamografski pregled i izvan programa.

Prema podacima Europske zdravstvene ankete (EHIS istraživanja 2019.), mamografiju je u posljednje dvije do tri godine obavilo 77,3% žena u dobi od 50 do 69 godina.

U vrijeme pandemije covida-19 mamografski probir nije se provodio samo tri mjeseca, i to u proljeće 2020. tijekom lockdowna.

Sve žene koje su tada propustile svoj termin dobile su u jesen 2020. ponovljeni poziv.

Na godinu se u sklopu programa na mamografiju pozove oko 150000 žena, a do sada je otkriveno više od 7000 novih karcinoma dojke.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.