Žensko zdravlje

Pada broj umrlih žena od raka dojke, povećava se broj oboljelih

Objavljeno 25.03.2022.

Hrvatska liga protiv raka

Ovogodišnji, 26. Dan narcisa koji će se u subotu, 26. ožujka od 10 do 14 sati po prvi put nakon početka pandemije koronavirusa održati na Trgu bana Josipa Jelačića donosi pozitivne vijesti, no istovremeno upozorava na važnost prevencije jedne od najčešćih smrtonosnih bolesti od žena - raka dojke.
Pada broj umrlih žena od raka dojke, povećava se broj oboljelih
 

Naime, prema posljednjim objavljenim podacima broj smrti od raka dojke u Hrvatskoj petu godinu zaredom bilježi pad, pa tako ova opaka bolest više nije predvodnik uzroka smrti Hrvatica već se sada nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća i raka debelog crijeva.

Nove statistike donose i zabrinjavajući porast oboljelih, pa je više nego ikad važno osvijestiti građane o načinima prevencije.

Upravo s tom misijom Hrvatska liga protiv raka, Grad Zagreb i Hrvatski zavod za javno zdravstvo pozivaju sve građane da se nakon dvije godine online održavanja ponovo uživo pridruže 26. Danu narcisa gdje će uz razgovor s liječnicima, podjelu edukativnih letaka i simboličnu humanitarnu podjelu narcisa moći saznati sve najnovije informacije o prevenciji i liječenju raka dojke.

Na Trgu bana Jelačića će biti postavljen i mobilni mamograf u kojem će žene od 40 do 49 godina te one starije od 70 imati jedinstvenu priliku obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda.

One koje tog dana ne uspiju obaviti ovu dijagnostičku pretragu moći će se predbilježiti i bit će pozvane na ovaj pregled u slijedećim danima.

Značajan napredak pada smrtnosti od raka dojke dijelom je rezultat Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja.

U sklopu programa sve žene u dobi od 50 do 69 godine primaju poziv za mamografski pregled svake dvije godine, a u cilju što ranijeg otkrivanja bolesti te uspješnijeg liječenja.

Prema službenim podacima, odaziv u nacionalni program se kreće oko 60%,no dio žena obavlja mamografski pregled i izvan programa.

Godišnje se u okviru programa na mamografiju pozove oko 150000 žena, a do sada je otkriveno više od 7000 novih karcinoma dojke.

Kod žena koje su se odazivale u nacionalni program, rak dojke je otkriven u ranijem stadiju u većem postotku nego kod žena koje se nisu odazvale na poziv u program.

26. Dan narcisa održava se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, Grada Zagreba i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uz podršku Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.