Žensko zdravlje

Kontinuirani pad smrtnosti od raka dojke

Objavljeno 27.03.2022.

Ministarstvo zdravstva

Podaci Ministarstva zdravstva pokazuju kako je u Hrvatskoj smrtnost od raka dojke u padu za 25%.
Kontinuirani pad smrtnosti od raka dojke
 

Riječ o kontinuiranom smanjenju za koje u ministarstvu vjeruju kako je rezultat odaziva na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke se provodi u kontinuitetu i tijekom epidemije te upravo ulazi u sedmi ciklus poziva žena na mamografski pregled.

Prema službenim podacima, odaziv obavljanja mamografskih pregleda je oko 60%.

Raspon odaziva prema županijama kreće se između 45% i 80% s najvećim odazivom u Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

Uz redovno odvijanje Nacionalnog programa, savjetovanja i terapije, u proceduru je upućen i Akcijski plan za borbu protiv raka za iduće trogodišnje razdoblje.

To je prvi korak u implementaciji Nacionalnog plana borbe protiv raka.

On uključuje zanavljanje radiološke opreme, uspostavu onkološke mreže i baze onkoloških podataka, kao i prevenciju, rano otkrivanje, adekvatno liječenje i rehabilitaciju bolesnika.

Rak dojke najčešći je zloćudni uzrok smrti u većini zemalja svijeta, dok se u Hrvatskoj nalazi na trećem mjestu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.