Žensko zdravlje

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika, 8.5.

Objavljeno 08.05.2022.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Rak jajnika je, nakon raka tijela i vrata maternice, treći po učestalosti ginekološki karcinom kod žena u svijetu, a drugi po smrtnosti.
Svjetski dan borbe protiv raka jajnika, 8.5.
 

Prema procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, u 2020. godini od njega je oboljelo skoro 314000 žena, a umrlo čak 207000.

Zbog velikog javnozdravstvenog značaja ovog problema od 2013. godine se svakog 8. svibnja obilježava Svjetski dan borbe protiv raka jajnika.

Brojne organizacije koje se bave problemom raka jajnika u cijelom svijetu se ujedinjuju, u zajedničkom cilju educiranja osoba u svojoj okolini o raku jajnika i pripadajućim simptomima.

Cilj Svjetskog dana raka jajnika je, između ostalog, izgraditi osjećaj solidarnosti u borbi protiv ove bolesti sa ženama koje žive s tom bolešću, kao i njihovim obiteljima i prijateljima.

Najčešći tip raka jajnika je epitelijalni karcinom s pet podtipova koji se međusobno razlikuju po rizičnim čimbenicima, načinu širenja, vrsti tretmana i prognozi pa ih zbog njihove heterogenosti možemo smatrati različitim bolestima.

Najučestaliji je serozni karcinom visokog stupnja, koji ujedno ima i najlošiju prognozu, a preostala četiri tipa su karcinom svijetlih stanica, endometroidni, mucinozni i serozni karcinom niskog stupnja.

Iako je svjesnost o raku jajnika u porastu, a incidencija na svjetskoj razini u padu, nema značajnih poboljšanja u uspješnosti liječenja i preživljenju.

Simptomi raka jajnika nespecifični su i često ostaju neprepoznati, iako se javljaju već i u ranom stadiju bolesti.

Zbog toga se velik broj slučajeva, čak 70%, otkrije kad se rak već proširio.

Simptomi na koje treba obratiti pozornost su:
Napuhnutost i osjećaj težine u želucu
Gubitak teka
Čest poriv za mokrenjem
Nenamjerni gubitak težine

Rizični čimbenici uključuju ranu dob menarhe, kasnu menopauzu, neuzimanje oralne kontracepcije, obiteljsku ili osobnu anamnezu raka dojke ili jajnika.

Može se zaključiti da je potisnuta ovulacija zapravo zaštitni čimbenik, a hipoteze o etiologiji bolesti odgovaraju ovom zapažanju.

Jedna od hipoteza je pretpostavka neprekidne ovulacije, prema kojoj stalni popravak epitela do kojeg dolazi nakon svakog ovulacijskog ciklusa zapravo povećava vjerojatnost spontane mutacije stanica epitela jajnika i posljedični nastanak zloćudnih promjena.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.