Prehrana

Registar proizvoda bez glutena

Objavljeno 17.05.2022.

CeliVita

Udruga CeliVita je predstavila aplikaciju s registrom proizvoda bez glutena namijenjenu pomoći u liječenju autoimune bolesti od koje prema procjenama boluje i do 40000 hrvatskih građana.
Registar proizvoda bez glutena
 

Registar proizvoda bez glutena je prvi takav popis dostupan hrvatskim pacijentima u obliku besplatne aplikacije sa stalnim nadopunama.

Informacije o proizvodima su digitalne, provjerene, slikovne i opisne te lako pretražive prema više kriterija.

Alat je kreiran uz potporu EU sredstava.

Registar je namijenjen osobama s celijakijom i članovima obitelji, osobama na zdravstveno uvjetovanoj prehrani bez glutena, institucionalnim kuhinjama i ugostiteljskom sektoru.

Dosad su oboljeli slali upite proizvođačima, a sada će imati popis proizvoda i tako si olakšati liječenje strogom bezglutenskom prehranom.

Celijakija je doživotna imunološki posredovana sistemska bolest uzrokovana konzumacijom glutena koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži.

Pogađa oko 1% stanovništva.

Za razliku od intolerancije ili alergije na gluten, riječ je o ozbiljnoj bolesti koja uzrokuje niz tegoba i navezanih bolesti, među kojima i maligna oboljenja i neplodnost.

Bolest je nasljedna i dvaput češće pogađa žene nego muškarce.

Za ovu bolest ne postoji prevencija, a zbog raznolikosti ili pak odsustva jasnih simptoma, do postavljanja dijagnoze može proći i niz godina.

Može se javiti u svakoj životnoj dobi i s njom se živi do smrti, a osim stroge i dosljedne bezglutenske prehrane, lijeka za celijakiju nema.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.