Prehrana

Studija upozorava na pretjerani unos soli

Objavljeno 12.07.2022.

HealthDay

Osobe koje redovito dodaju sol već pripremljenoj hrani imaju prosječno 28% veći rizik za preuranjenu smrt, sugeriraju podaci prikupljeni od oko pola milijuna ljudi.
Studija upozorava na pretjerani unos soli
 

Sudionici istraživanja su praćeni prosječno 9 godina, a pri izračunu rizika za preuranjenu smrt znanstvenici su u obzir uzeli čimbenike poput sklonosti tjelovježbi, eventualnog pušenja i konzumacije alkohola, tjelesne mase i prisutnosti kroničnih bolesti poput dijabetesa.

Američki znanstvenici s Tulane University su izračunali kako ove osobe mogu očekivati da će živjeti prosječno dvije godine kraće od vršnjaka koji rijetko sole pripremljene obroke.

Uočena veza je bila izraženija kod muškaraca, piše European Heart Journal.

Pretjerani unos soli je poznati čimbenik rizika za previsoki krvni tlak.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.