Prehrana

Preporuka veganima za dizanje utega

Objavljeno 07.08.2022.

HealthDay

Osobama koje jedu hranu isključivo biljnog podrijetla prijete veći izgledi za frakture kostiju, no uz pomoć redovitog dizanja utega je moguće smanjiti ovaj rizik.
Preporuka veganima za dizanje utega
 

Austrijski znanstvenici pojašnjavaju kako je veganski način prehrane povezan sa smanjenjem mineralne gustoće kostiju.

Novi nalazi koje je objavio Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism su prikupljeni od 43 vegana i 45 osoba koje su redovito jele meso, jaja i mliječne proizvode.

Pokazalo se kako vegani koji kao tjelovježbu preferiraju plivanje ili bicikliranje imaju manju mineralnu gustoću kostiju od vegana koji su redovito vježbali s utezima.

Kod ispitanika koji su redovito dizali utege je mineralna gustoća kostiju bila usporediva s onom kod ispitanika svejeda iz kontrolne skupine.

Podaci prikupljeni u SAD sugeriraju kako se 6% osoba pridržava veganskog načina prehrane.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(2)
3.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.