Prehrana

Vegetarijanska prehrana i rizik za frakture kuka

Objavljeno 12.08.2022.

HealthDay

Britanski znanstvenici s University of Leeds su proveli studiju koja povezuje vegetarijansku prehranu u srednjoj životnoj dobi s većim rizikom za frakture kuka u starijoj dobi.
Vegetarijanska prehrana i rizik za frakture kuka
 

Neka od mogućih objašnjenja za uočeni rizik uključuju pomanjkanje masnog tkiva kod žena koje se pridržavaju vegetarijanskog načina prehrane te slabije zdravlje kostiju i mišića zbog nedovoljnog unosa ključnih hranjivih tvari.

90% fraktura kuka je prouzročeno padovima, dodaju istraživači nakon analize podataka za oko 26000 žena praćenih prosječno 20 godina.

Stručni časopis BMC Medicine piše kako su najmanji rizik za frakture kuka među vegetarijankama imale ispitanice s optimalnom tjelesnom masom te one čija je prehrana uključivala dovoljne količine proteina, vitamina B12 i omega-3 masnih kiselina.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.