Žensko zdravlje

Obilježen Dan ružičaste vrpce

Objavljeno 03.10.2022.

Europa Donna Hrvatska

Udruga Europa Donna Hrvatska je u subotu po 23. put obilježila Dan ružičaste vrpce kojim se želi upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke.
Obilježen Dan ružičaste vrpce
 

U Zagebu je povorka sjećanja na sve preminule od raka dojke, ali i sve koji se hrabro bore s tom zloćudnom bolesti, krenula od Hrvatskog narodnog kazališta i zaustavila se na Cvjetnom trgu, gdje je prigodnim programom obilježen 23. dan ružičaste vrpce.

Predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska Vesna Ramljak pozvala je sve žene da pravovremeno odlaze na preglede, ističući da su, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2020. godini od raka dojke preminule 722 žene.

Već nekoliko godina je smrtnost u padu, no ono što zabrinjava je činjenica da je postotak novooboljelih žena u dobi od 20 do 33 godine porastao za gotovo 3%.

Cilj ove javnozdravstvene manifestacije je, među ostalim, upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke jer se gotovo 90% pacijenata može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.