Žensko zdravlje

Izloženost nasilju žena s invaliditetom

Objavljeno 10.10.2022.

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske

Mreža žena s invaliditetom, koja je članica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), upozorava kako su njezine članice najmanje dvostruko izloženije nasilju u odnosu na žene bez invaliditeta.
Izloženost nasilju žena s invaliditetom
 

Iskustvo rada SOIH-SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja pokazuje kako zaštitne mjere i mjere opreza nisu dovoljno učinkovite te u pravilu obeshrabruju žrtve na prijavljivanje lakših oblika nasilja sve dok nasilje ne preraste u teže oblike koji podliježu kaznenom zakonodavstvu, a koji najčešće imaju tragične ishode.

Kako bi se spriječile buduće tragedije potrebno je educirati i informirati žene o njihovim pravima u cilju njihova osnaživanja za prijavu nasilja, naglašavaju iz Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Nužna je i edukacija stručnjaka iz područja zdravstva, policije, socijalne skrbi i pravosuđa za prepoznavanje nasilja te adekvatno postupanje prema žrtvama nasilja.

Od iznimne važnosti su preventivni programi i poboljšanje zakonodavnog okvira za procesuiranje nasilja.

Ne manje važno je i poticanje građana da, u slučaju saznanja, budu odgovorni i prijave nasilje nadležnim institucijama.

Nasilje u obitelji od strane partnera najrašireniji je oblik nasilja nad ženama i predstavlja jedno od najčešće kršenih ljudskih prava.

Posebno je alarmantna činjenica velikog porasta femicida - u 2021. godini u Republici Hrvatskoj zabilježeno je 14 ubojstava žena, dok je do kraja kolovoza ove godine ubijeno već 12 žena.

U gotovo svim slučajevima žrtve su ubile bliske muške osobe, najčešće bivši ili aktualni intimni partneri.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.