Žensko zdravlje

1. ožujka će biti Dan podizanja svijesti o endometriozi

Objavljeno 06.12.2022.

Vlada Republike Hrvatske

Vlada je Hrvatskom saboru predložila da prihvati prijedlog saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb o proglašenju 1. ožujka Danom podizanja svijesti o endometriozi u Hrvatskoj.
1. ožujka će biti Dan podizanja svijesti o endometriozi
 

Endometrioza je kronična, progresivna bolest obilježena rastom tkiva nalik na endometrij (sluznicu maternice) izvan šupljine maternice.

Pogađa oko 10% žena reproduktivne dobi, što u Hrvatskoj znači oko 90000 žena.

Budući da je endometrioza jedan od značajnih uzroka neplodnosti, podizanjem svijesti o ovoj bolesti među pacijenticama i liječnicima poboljšala bi se vjerojatnost pravodobne dijagnostike i liječenja, što bi poboljšalo kvalitetu skrbi za reproduktivno zdravlje žena.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.