Žensko zdravlje

16 godina Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke

Objavljeno 08.12.2022.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Ovog tjedna je obilježeno 16 godina provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke u Republici Hrvatskoj.
16 godina Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke
 

U sklopu programa se na mamografski pregled svake dvije godine pozivaju sve žene u dobi od 50 do 69 godina.

Rak dojke najčešće sijelo raka u žena, a uslijed demografskih trendova i povećanja prevalencije rizičnih čimbenika će se sve veći broj žena suočiti s tom bolešću.

Povećanju broja žena kojima se otkriva rak dojke također doprinosi i napredak u preciznosti dijagnostičkih metoda.

Iako nije moguće spriječiti rak dojke, stručnjaci naglašavaju kako je vrlo važno otkriti bolest u ranom stadiju kada se više od 90% bolesnica može izliječiti.

Upravo se u tome očituje svrha i vrijednost nacionalnog programa u okviru kojeg je tijekom 16 godina napravljeno 1.900.000 mamografskih pregleda te je otkriveno više od 8.000 novih karcinoma dojki, od kojih je više od 50% bilo u lokaliziranom stadiju.

Ovaj program na taj je način doprinio činjenici da već šestu godinu zaredom bilježimo smanjenje smrtnosti od raka dojke.

Naime, rak dojke više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, već se nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća na prvom te raka debelog i završnog crijeva na drugom mjestu.

Prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli oko 3000 žena, a umre više od 700.

Većina slučajeva dijagnosticira se kod starijih žena, s najvišim stopama u skupini žena između 65 i 69 godina, dok je čak više od 80% novooobljelih starije od 50 godina.

Ukupni mortalitet od raka dojke kod žena je u značajnom padu posljednjih 7 godina, dok je u odnosu na godine najvećeg broja umrlih žena istaknuto kako bilježimo pad od 25%.

Odazivu žena u nacionalni program se prema službenim podacima kreće oko 60%, što je na razini prosjeka EU.

Međutim, dio žena obavlja mamografski pregled i izvan programa, u sklopu sistematskih pregleda i pregleda u privatnom sektoru, pa se zato ne odazivaju na poziv.

Tome u prilog govore i podaci Europske zdravstvene ankete (EHIS istraživanja 2019.) prema kojima je mamografiju u posljednje 2 godine obavilo 63,1% žena dobi od 50 do 69 godina, a u posljednje 3 godine visokih 77,3%.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.