Prehrana

Flavonoidi potpomažu kognitivne sposobnosti

Objavljeno 27.12.2022.

Yahoo News

Znanstveni časopis Neurology je objavio kako je konzumiranjem flavonola, podgrupe flavonoida, antioksidansa koji se nalaze u raznim vrstama povrća, voća, čajeva i vinu, moguće usporiti brzinu gubitka pamćenja.
Flavonoidi potpomažu kognitivne sposobnosti
 

Pad kognitivnih sposobnosti bio je dugoročno sporiji u grupi ljudi koja je konzumirala najviše flavonola, bez obzira na ostale čimbenike koji mogu utjecati na pamćenje, poput životne dobi, spola i pušenja, a najbrži u grupi koja ih je konzumirala najmanje, pokazali su rezultati studije provedene na Rush University u Chicagu.

Flavonoli su citoprotektivni, što znači da štite stanice, uključujući i neurone, što bi moglo objasniti njihov utjecaj na kogniciju.

Flavonoli imaju iznimno snažna antioksidativna svojstva čime uvelike pridonose optimalnom funkcioniranju kardiovaskularnog sustava, što čini temelj za prevenciju moždanog udara.

Namirnice izuzetno bogate tim bioaktivnim komponentama su crveni luk, jabuke, brokula i čajevi, posebice zeleni čaj.

Najveću bioraspoloživost imaju flavonoli iz luka, jer postižu najveće tkivne koncentracije i najintenzivniji učinak.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(2)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.