Žensko zdravlje

Rak vrata maternice: Hrvatska 11. u EU po incidenciji i mortalitetu

Objavljeno 24.01.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Prema procjenama Europske komisije za 2020. godinu, Hrvatska se nalazi na 11. mjestu od 27 zemalja Europske unije po dobno-standardiziranim stopama (ASR) incidencije i mortaliteta od raka vrata maternice.
Rak vrata maternice: Hrvatska 11. u EU po incidenciji i mortalitetu
 

U Hrvatskoj posljednjih 10 godina bilježimo oko 320 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje. Za razliku od većine drugih sijela raka, rak vrata maternice javlja se u nešto mlađoj dobi - prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2020. je trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a rak vrata maternice je treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina (iza raka dojke i raka štitnjače).

Prema podacima o smrtnosti, u 2021. godini od raka vrata maternice u Hrvatskoj umrle su 122 žene (stopa 6,1/100000), od kojih je jedna trećina bila mlađa od 60 godina. Važno je napomenuti da nastanak raka cerviksa u velikoj mjeri možemo spriječiti ili otkriti u vrlo ranoj fazi cijepljenjem protiv HPV-a i preventivnim pregledima, što je dovelo do znatnog smanjenja tereta ove bolesti u razvijenim zemljama.

Međutim, pojavnost i smrtnost od raka vrata maternice u zemljama niskog i srednjeg stupnja razvoja i dalje su vrlo visoki, ondje je rak vrata maternice drugi maligni uzrok smrti kod žena.

Zbog mogućnosti prevencije, i velikog tereta koji predstavlja, Svjetska zdravstvena organizacija u studenom 2020. godine usvojila je Globalnu strategiju za ubrzanje eliminacije raka vrata maternice (stopa incidencije manje od 4/100000 žena). Jedan od preduvjeta za ostvarenje tog cilja je visok stupanj procijepljenosti i provođenja preventivnih pregleda, odnosno očekuje se da barem 90% svih djevojčica mlađih od 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a, a 70% žena u dobi do 35 godina obavi preventivni pregled.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog kalendara cijepljenja za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole, a ovisno o dostupnosti i za sve druge osobe mlađe od 25 godina. HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, već može uzrokovati i rak anusa, stidnice (vulve), rodnice (vagine), penisa i orofarinksa, kao i spolne bradavice (kondilome) kod oba spola.

Iako sprječava preko 80% perzistentnih infekcija HPV-om, cijepljenje ne uklanja u potpunosti rizik od zaraze i nastanka raka, pa je stoga potrebno redovito provoditi ginekološke preglede koji uključuju i obrisak vrata maternice (Papa test i HPV test).

U Hrvatskoj postoji dugotrajna tradicija oportunističkog probira raka vrata maternice. Prema posljednjim podacima Europske zdravstvene ankete (EHIS 2019) u RH je 78% žena u dobi 25-64 godina obavilo obrisak vrata maternice (PAPA test) u posljednje 3 godine. Njime se mogu otkriti premaligne promjene na cerviksu u ranoj fazi, kada je njihovo uklanjanje vrlo uspješno i bez trajnih posljedica.

Osim PAPA testa, važna metoda prevencije je i HPV testiranje, koje se provodi na sličan način. Bris vrata maternice i rodnice analizira se molekularnom metodom kojom se utvrđuje prisutnost genetskog materijala HPV-a.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.